Ця леді — аристократ серед городини. Вона вміє тримати форму, виглядати апетитною та свіжою, змінювати стиль та лук, як ніхто інший. Зелена, фіолетова, кучерява чи, навіть, мініатюрна. Справді, не кожен овоч може похизуватись такою різноманітністю сортів: білокачанна, червона, савойська, цвітна, брюссельська, броколі, кале, кольрабі, пекінська. Ви можете сказати, що ми забули Бок-чой, але ні, не забули, просто технічно – це не капуста і навіть не салат. Це ріпа, яка своїм вітамінним коктейлем наближається до героїні сьогоднішнього роману, то ж – має право бути згаданою.
Давайте знайомитись ближче.
Білокачанна – класика жанру. Ідеальна для борщу, голубців і того моменту, коли бабуся змушує вас капусту шинкувати і квасити у діжці.
Червонокачанна – вона ж, але в готичному стилі. Сувора, темна, ідеально підходить для салатів, привертає увагу своїм кольором і неймовірно корисна. Багато хто цікавиться чи можна з нею варити борщ. Звісно можна, просто його колір буде таким же готичним, але це ніяк не погіршить смакові якості.
Цвітна – загублений шматочок коралового рифу, що чудово смакує запеченою або в клярі. Популярною помилкою є – називати цвітну капусту кольоровою. Адже її назва – не від перекладу з мови неосвічених сусідів, а від того, що вона є суцвіттям.
Брюссельська – капуста в мініатюрі. Наче білокачанна, але зменшена магією. Чудово підходить для тих, хто хоче відчути себе Гулівером.
Капуста кале – «інстаграмна» модель світу капусти. Її люблять за корисність, додають у смузі, салати та взагалі вважають овочевою суперзіркою.
Пекінська – азійська родичка, яка виглядає ніби недозібрана в рулон, але додає свіжості салатам та супам з локшиною.
Савойська – красуня, що за своїми смаковими властивостями перевершує білокачанну, оскільки містить менше гірчичних олій і грубих волокон. Її гофровані і кучеряві листочки мають ніжніший смак і витонченіший аромат.
Броколі – близька родичка цвітної, дієтична, та дещо примхлива красуня. Мало хто знає – але вона їде в Україну в термостійких ящиках, ніжно перекладена льодом.
Кольрабі — інопланетна голова з антенками, але насправді дуже смачна й соковита. Її можна гризти сирою, як яблуко, або готувати, якщо ви раптом не встигаєте її з'їсти одразу. Ідеальний варіант для тих, хто хоче бути здоровим, але не готовий їсти броколі!
Традиційно – кілька цікавинок про капусту:
- Була популярна ще в Стародавньому Єгипті, тож, можливо, навіть фараони їли голубці.
- Вміє світитися в ультрафіолеті! Точніше, червонокачанна – завдяки антоціанам у листі.
- В середньовіччі люди вірили, що капуста допомагає від головного болю, тож носили її листя на голові. Можливо, саме звідси пішли перші капустяні маски для обличчя? Багато хто досі використовує її в медицині, як ліки, що «витягують» небажане з людського організму.
- Найбільша капустина у світі за даними Книги рекордів Гіннеса, важила 62,71 кг
- Завдяки її високій вологості та електролітам, вона може проводити слабкий струм. Отже, якщо ви коли-небудь побачите людину, що підключає телефон до качана капусти, знайте – швидку викликати зарано.
- Має низьку калорійність. У 100 г свіжого продукту міститься всього 28 кКал. Унікальність капусти полягає у великому вмісті аскорбінової кислоти, яка зберігає свою користь навіть при тривалому зберіганні продукту.
Дотримуєтесь ви Великого Посту чи просто хотіли би трохи схуднути до літа – сподіваємось ця стаття була для вас цікавою!