Звичайні або овальні апельсини - велика група високоврожайних сортів, які вирізняються круглою або овальною формою плодів і смачною, кисло-солодкою м'якоттю яскраво-жовтого кольору, що містить безліч насінин. Розміри апельсинів від середніх до великих, а шкірка тонка, блідо-помаранчева або жовта, добре зрослася з м'якоттю. Найбільш відомі сорти звичайних апельсинів:
-
Гамлін (Hamlin) - скоростиглий сорт апельсинів з невеликими або середньої величини плодами округлої або трохи сплощеної форми і тонкою, рівною шкіркою жовтого кольору. Вирощується переважно в Бразилії та США, має відмінну транспортабельність і довго зберігається, активно використовується в кімнатному квітникарстві;
-
Верна (Verna) - пізній сорт апельсинів іспанського походження, з невеликими або середньої величини малонасіннєвими плодами подовженої форми, що містять солодку, смачну м'якоть;
-
Салустіана (Salustiana) - пізньостиглий сорт апельсинів, що має високе господарське значення в Іспанії та Марокко. Для плодів характерна овально-куляста або трохи сплюснута форма і жовто-помаранчеве забарвлення тонкої шкірки, яка легко очищається. Соковиті часточки позбавлені кісточок і мають солодкий, маслянистий присмак.
Пупкові апельсини (Навел) - найпоширеніший сорт апельсинів у світі, на деревах яких не ростуть шипи, а плоди мають на верхівці характерний виріст-пупок, редукований другий плід. Пупкові апельсини найбільші, середня маса плодів становить близько 200-250г, а окремі екземпляри мають масу до 600г. Відмінною особливістю більшості сортів також є грубувата шкірка, що легко відокремлюється, і виняткові споживчі якості: соковита, помаранчева м'якоть, солодкий смак з легкою кислинкою і вишуканий цитрусовий аромат. Найбільш популярні сорти пупкових апельсинів:
-
Вашингтон Навел (Washingtoh Navel) - сорт яскраво-помаранчевих апельсинів важливого світового господарського значення, відомий з 17 століття, а також один з нечисленних апельсинів, що успішно плодоносять в умовах Закавказзя. Середні та великі плоди апельсина мають круглу або злегка подовжену форму і масу від 170 до 300г. М'якоть апельсинів яскраво-помаранчева, солодка з легкою кислинкою і малою кількістю кісточок. Апельсин Вашингтон Навел - один із популярних сортів для домашнього розведення;
-
Навел Лате (Navel Late) - пізній сорт апельсинів, дуже схожий із сортом Вашингтон Навел, але відрізняється більш ніжною м'якоттю і підвищеною лежкістю;
-
Томсон Навел (Thomson navel) - сорт круглих або овальних апельсинів з характерним невеликим пупком і відносно тонкою, світло-помаранчевою шкіркою з дрібними порами. М'якоть плодів, порівняно з Вашингтон Навел, більш волокниста і не така соковита;
-
Навеліна (Navelina) - найбільш ранній сорт невеликих і середніх апельсинів з маленьким пупком. Округлі або яйцеподібні плоди мають тонку, дрібнопористу шкірку помаранчевого забарвлення і рихлу, солодку м'якоть.
Окремо треба відзначити сорт апельсинів Кара-Кара (Cara Cara navel orange), який є мутацією сорту Вашингтон Навел і був знайдений у Венесуелі 1976 року. Кара-Кара успадкував більшість характеристик вихідного сорту: пупок, помаранчевий колір, добре відокремлювання цедри і винятковий смак соковитої м'якоті. Але його головною відмінністю є плоть рубінового відтінку, яку можна порівняти з кольором м'якоті найтемніших грейпфрутів. Цікавою особливістю сорту є здатність давати деяку кількість ряболистих пагонів, на яких згодом розвиваються смугасті плоди.
Мандаринові апельсини - ці апельсини, також відомі як "танжерини", мають м'якішу, ніж навела апельсини, шкірку і більше насінин. Вони мають світлу помаранчеву шкірку, яка легко знімається, і солодкий, ароматний смак.
Валенсія апельсини - цей сорт апельсинів є популярним в Іспанії і відомий своєю високою соковитістю. Вони мають товсту помаранчеву шкірку, яка може бути складеною, і соковитий, кислуватий смак. Цей сорт часто використовують для виробництва свіжого апельсинового соку.
Берґамот - цей сорт апельсинів має гірку шкірку і кислуватий смак. Його часто використовують для виготовлення ароматичного масла з цитрусових, яке використовується в парфумерії та кулінарії.
Кривавий апельсин, корольковий апельсин або апельсин-корольок - це група сортів, що має у своєму складі антоціани, пігменти, які надають плодам і їхній м'якоті криваво-червоного кольору. Кривавий апельсин також має назву сицилійський апельсин, оскільки перші посадки з'явилися саме на Сицилії. Корольковий апельсин є природною мутацією звичайного апельсина.