Технологія зберігання бананів кардинально відрізняється від інших видів фруктів і овочів. Для своєчасного і рівномірного дозрівання бананів необхідний процес дозрівання - газації.
Для проведення процесу дозарювання використовують спеціальні камери, які забезпечують дозрівання бананів із заданою швидкістю шляхом їхньої обробки газом (етитлен), підтримання певних температурних режимів, циркуляцію повітря усередині камери, необхідну вологість, герметичність.
Експлуатовані камери на наших складах оснащені якісним європейським обладнанням. Проект холодильного обладнання виконували провідні підрядники, такі як ТОВ "APEX", НХТ "Полюс", EHO (Словенія).
Для рівномірного дозрівання бананам необхідний процес газації, який не тільки дає плодам імпульс до дозрівання, а й дає можливість керувати цим процесом.
Після прибуття бананів на склад, їх поміщають у камери зберігання, де підтримують певну температуру (12-14 С) і рівень вологості всередині камери. Крім цього, в камері має бути організовано рециркуляцію повітря, забезпечено повітрообмін для видалення газів, що утворюються в процесі життєдіяльності бананів, які провокують самодозрівання бананів і впливають на споживчі якості продукції, що зберігається.
Далі коробки з бананами виймають із камери зберігання і поміщають у камери для проведення дозарювання бананів - газації. Процес проходить повністю в автоматичному режимі, встановлюється потрібний час газації та бажаний ступінь зрілості банана. Камери герметично закриваються, у них банани спочатку нагріваються повітрям до певної температури (тривалість циклу - близько 8 годин), потім у повітря додають "банано-газ" (5% - етилен, 95% - азот). "Банано-газ" - це абсолютно безпечний для споживання аналог природної речовини, яку виділяє банан під час дозрівання природним шляхом. Цей цикл становить близько 24 годин. Від впливу температури та газового середовища банан отримує "поштовх" до дозрівання.
Для автоматичного режиму використовується генератори етилену Genet чеської компанії Aseko, Easy-Ripe фірми Catalytic Generators, Norfolk, Virginia, USA. При застосуванні цих газогенераторів відпадає потреба у використанні балонів високого тиску зі стисненим етиленом - етилен виділяється безпосередньо в камері дозрівання в об'ємі, відповідному до кількості застосовуваної вихідної рідини для виділення етилену. Обслуговування газогенератора етилену полягає тільки в його наповненні необхідною кількістю вихідної рідини для виділення етилену, яку виробник генератора поставляє під назвою Genetol та ETHY- GEN 2 concentrate(USA).
Якість технології газації та зберігання бананів відповідає європейським стандартам.